top of page

Tandblekning

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en populär kosmetisk tandvårdsbehandling som syftar till att ljusa upp och förbättra utseendet på tänderna. Genom att använda olika blekningsmetoder kan missfärgningar och fläckar avlägsnas från tänderna för att återställa deras naturliga vita färg.

 

Hur fungerar tandblekning?

Tandblekning kan utföras på olika sätt, inklusive professionell tandblekning hos tandläkare eller tandblekningskit för hemmabruk. De vanligaste metoderna innefattar användning av blekningsmedel, antingen väteperoxid eller karbamidperoxid, som bryter ned pigmenteringar och fläckar på

tändernas yta.

 

Varför välja tandblekning?

Tandblekning är ett attraktivt alternativ för dem som vill förbättra sitt leende och självförtroende genom att få vitare tänder. En ljusare tandfärg kan göra att leendet ser fräschare och mer ungdomligt ut, och kan bidra till att skapa ett mer positivt intryck.

 

Risker med tandblekning

Även om tandblekning generellt anses vara säkert när det utförs korrekt, finns det vissa risker att vara medveten om. Möjliga biverkningar kan inkludera tillfällig känslighet i tänderna, irriterad tandkött eller tillfällig irritation i munnen. Allvarligare komplikationer är ovanliga men kan förekomma

vid överanvändning eller om behandlingen inte utförs korrekt.

 

Förväntat resultat

Resultaten av tandblekning kan variera beroende på individuella faktorer som tändernas ursprungliga färg och graden av missfärgning. Många patienter upplever en märkbar förbättring av tandfärgen med en ljusare och mer strålande leende efter bara några behandlingar.

 

Hur ofta bör man göra tandblekning?

Behovet av upprepade tandblekningar beror på flera faktorer, inklusive livsstil, kostvanor och underhållsrutiner för munhygien. För att bibehålla resultatet kan vissa patienter behöva upprepa tandblekningsbehandlingar var sjätte till tolfte månad, medan andra kanske bara behöver behandling en gång om året eller mer sällan.

 

Bieffekter att vara medveten om

De flesta biverkningar av tandblekning är milda och tillfälliga, men vissa personer kan uppleva känslighet i tänderna under eller efter behandlingen. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner och undvika överanvändning av blekningsprodukter för att minimera risken för komplikationer.

 

Tandblekning är en effektiv metod för att uppnå ett vitare leende och öka självförtroendet. Innan du genomgår en tandblekningsbehandling är det viktigt att diskutera dina mål och eventuella oro med en kvalificerad tandläkare för att säkerställa att behandlingen är lämplig för dig och dina behov.

bottom of page